Olimpinis mėnuo pradinėse klasėse

Rugsėjo 28 – spalio 23 dienomis   1-4 klasių mokiniai dalyvavo projekte „Olimpinis mėnuo“. Šio projekto metu pradinukai daugiau sužinojo apie fizinį aktyvumą, sveiką gyvenseną, emocinį intelektą ir poilsio svarbą, įgyvendino įvairias veiklas.

Pirmąją olimpinio mėnesio savaitę LTeam talismanas Ąžuolas  mokinius kvietė aktyviai sportuoti, tobulinti judėjimo įgūdžius, lavinti skirtingus judesius atliekant smagias mankšteles, šokant šokius, žaidžiant smagius žaidimus. Pradinukai judėjo visur – klasėse, darželio saliukėje, sporto salėje, lauke, namuose.  Ketvirtokai fizinį pajėgumą išbandė Kazlų Rūdos virvių parke. 2-4 klasių mokiniai dalyvavo Solidarumo bėgime.

Antrąją savaitę didelis dėmesys buvo kreipiamas sveikos mitybos principams. Buvo kalbama apie  vandens, sveikatai palankių produktų naudą, kramtomosios gumos ir kitokių saldumynų žalą mūsų organizmui. Šią savaitę mokiniai stengėsi gerti vandens tiek, kiek vaikui būtina išgerti per dieną. Antrokai kiekvieną dieną vandenį gardino įvairiais vaisiais, uogomis, žolelėmis ir išrinko skaniausią. Dauguma nusprendė, jog skaniausias yra paprastas vanduo, o jeigu gardintų, tai mandarinais. Trečiokai  ragavo įvairių žolelių arbatą, sultis. Antrokai ir ketvirtokai neatsispyrė šios savaitės talismano Amio pasiūlytam deserto iš avokado receptui ir jį pasigamino. Apsilankę „Laimės namuose“ antrokai išmoko išsikepti sveiką, neraugintą duonelę.

Trečioji savaitė buvo skirta emocinei sveikatai. Mokiniai susipažino su Emometru,  mokėsi atpažinti ir įvardinti savo emocijas, išmoko  5 pirštų emocijų valdymo metodą. Savaitės metu atliko daug įdomių veiklų: visą pertrauką juokėsi, nes juokas, moksliškai įrodyta, sumažina skausmą, suteikia teigiamų emocijų, gerina emocinę savijautą, pagerina tarpasmeninius santykius; atliko kvėpavimo pratimus; mokėsi atsipalaiduoti ir kovoti su pykčiu. Pirmokai ir trečiokai atsinešė ir dekoravo  pykčio pagalves, antrokai kantriai į balionus pylė miltus ir pasigamino antistresinius kamuoliukus.

Visi žinom, kad žmogui reikalingas poilsis, tačiau ar žinome, koks poilsis yra kokybiškas? Paskutinę Olimpinio mėnesio savaitę pradinukai susipažino su pagrindiniais kokybiško poilsio elementais ir išsiaiškino, ką kiekvienas vaikas turėtų daryti, jog dieną jaustųsi pailsėjęs ir laimingas. Be abejo, tai kokybiškas miegas, ribotas laikas prie ekranų,  atsipalaidavimo pratimai, įvairios veiklos padedančios kūnui pailsėti.

Labai smagu, kad į šį projektą įsitraukė mokinių tėveliai ir net seneliai. Savaitgaliais dauguma šeimų priėmė ir įvykdė olimpiečių keliamus  iššūkius. Ieškojo ir fotografavosi prie storiausių artimoje aplinkoje ąžuolų, šokinėjo per virvutę, gamino sveikuoliškus desertus, ieškojo šeimose veiklų, kurios suteikia vaikams teigiamų emocijų ( kas piešia, kas su tėčiu, kas su broliu ar sese leidžia laiką…)

Ačiū visiems aktyviai dalyvavusiems projekte. Tikimės, kad tai, ką sužinojome ir išmokome Olimpinio mėnesio metu pritaikysime savo kasdienybėje ir mūsų vaikai augs sveiki ir laimingi.

 Pradinių klasių mokytoja  Inga Vekeriotienė