KIEKVIENAS ESAME SVARBUS

Šiaurės literatūros savaitė vėl čia! Tai šviesos ir knygos šventė, primenanti mums senąją pasakojimų tradiciją,  kviečianti niūriomis vėlyvo rudens dienomis susiburti ir drauge persikelti į magišką knygų pasaulį.

Šiemet lapkričio 9 – 15 dienomis ji  apjungė  1949 bibliotekas iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos, Islandijos, Suomijos. Viena iš jų yra Virbalio pagrindinės mokyklos biblioteka.  Lapkričio 10 d. 4 klasės mokiniai su mokytoja Vilija Buividavičiene mokyklos bibliotekoje turėjo jaukią ir įdomią  pamoką. Mokiniai susipažino su Šiaurės šalimis, šviečiančiame gaublyje ir pasaulio žemėlapyje ieškojo Šiaurės ir Baltijos šalių, prisiminė žinomiausius Astridos Lindgren, Hanso Kristiano Anderseno, Tuvės Janson herojus.

Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitė kvietė pamąstyti apie tai, ką reiškia būti pasaulio piliečiu ir paieškoti savo vietos pasaulyje.

Projektoriaus ekrane vaikai stebėjo norvegų iliustratorės Kristin Roskifte paveikslėlių knygos „Alle sammen teller“ („Visi iki vieno“) iliustracijas, skaitė trumpus tekstus ir labai aktyviai bei sumaniai analizavo situacijas. Knygoje individas piešiamas visumos kontekste,  parodoma, jog žmogiškosios savybės mus ir vienija, ir skiria. Knygos pagrindinė mintis, kad kartu mes visi kuriame tai, kas yra mūsų pasaulis. „Beveik 8 milijardai žmonių vienoje planetoje. Kiekvieno jų istorija ypatinga. Visi iki vieno yra svarbūs. O vienas jų esi tu!“. Ketvirtokai piešė save ir žmogų, kuris yra jiems svarbus ir su kuriuo jam smagu skaityti. Tai buvo ir mama, ir tėtis, ir sesė, ir draugai. Bibliotekoje piešinėlius visi suklijavo į vieną plakatą.

 Labai džiugu, kad išgirstos mintys ir padarytos įžvalgos paskatino vaikus pamąstyti apie tariamus žodžius ir poelgius, pasirinkti ir neštis į namus knygą.

Mokyklos bibliotekininkė Inesa Mažeikienė