Viktorina „Laimingi žmonės nerūko“

Gegužės 31 – minima Pasaulinė diena be tabako. Rūkymas plinta kaip virusas, o rūkančiųjų tarpe ypač daugėja paauglių skaičius. Nebe paslaptis, kad smarkiai daugėja elektronines cigaretes rūkančių paauglių. Be to, išpopuliarėjus elektroninėms cigaretėms, ankstėja rūkančiųjų amžius, elektronines cigaretes pradeda rūkyti vis daugiau 13–18 metų paauglių.

Nors mokykloje rūkyti griežtai draudžiama, paaugliai yra smalsūs ir maištaujantys – jie nori viską išbandyti. Per pertraukas bėgama rūkyti į nestebimas mokyklos teritorijas, o visus sukontroliuoti darosi nebeįmanoma. Dėl cigarečių ar jų pakaitalų skonių ir kvapų įvairovės rūkymą galima vis labiau nuslėpti, tuo tarpu, prevencinės pamokos paaugliams palaipsniui tampa ne tik neveiksmingos, o ir juokingos.

Minint Pasaulinę dieną be tabako mokykloje 8, 9 ir 10 klasių mokiniams buvo surengta viktorina „Laimingi žmonės nerūko“. Viktorinos metu mokiniai atsakinėjo į visuomenės sveikatos specialistės parengtus klausimus apie rūkymo žalą sveikatai. Mokiniai atsakinėdami į klausimus įgijo žinių apie tabako atsiradimą Europoje, paplitusius rūkymo būdus, kokias kenksmingas medžiagas galima rasti tabako gaminiuose, kokią žalą daro organizmui, kokia statistika vyrauja rūkančiųjų tarpe. Mokinius labiausiai nustebino tai, kad visame pasaulyje vaikų kasdien pradeda rūkyti labai daug – apie 80-100 tūkst. Taip pat atkreipė dėmesį, kad rūko net apie 40 proc. paauglių.

Mokiniams dar kartą buvo priminta, kad elektroninės cigaretės yra tabako gaminys (draudžiamas nepilnamečiams) ir didžiausias pavojus kyla kai elektroninėse cigaretėse atsiranda naujosios narkotinės medžiagos.

Visuomenės sveikatos specialistė Aušra Matulevičienė