Stažuotė Alytuje

STEAM ugdymas yra vienas iš šiuolaikiškiausių ugdymo būdų, integruojantis gamtos mokslus,  menų ir matematikos disciplinas, siejant jas su realiu pasauliu, formuojantis mokinių kritinį mąstymą ir problemų sprendimo gebėjimus.

Virbalio pagrindinės mokyklos mokytojai turėdami galimybę išsamiau susipažinti su STEAM ugdymo galimybėmis pasinaudojant Kokybės krepšelio lėšomis, aktyviai mokosi, ieško naujų mokymo(si) metodų. Todėl lapkričio 26 d. Virbalio pagrindinės mokyklos mokytojų grupė lankėsi keturiose Alytaus miesto ugdymo įstaigose, STEAM mokymo(si) stažuotėje, kurią suorganizavo Virbalio pagrindinės mokyklos administracija ir Nacionalinės švietimo agentūros ugdymo turinio rengimo skyriaus metodininkė Eglė Vaivadienė. Stažuotės tikslas – stebėti ir aptarti praktinę STEAM veiklą ir IKT taikymo galimybes, tobulinti Vilkaviškio r. Virbalio pagrindinės mokyklos  pedagogų skaitmeninę kompetencija bei STEAM ugdymo organizavimo ir vykdymo kompetencijas, dalintis patirtimi, semtis  idėjų STEAM ugdymo tobulinimui savo mokykloje.

Mokytojai, pasiskirstę grupelėmis, patirties sėmėsi, pamokas bei veiklas stebėjo Alytaus Jotvingių ir Putinų gimnazijose bei ,,Šaltinių“ ir Dainavos progimnazijose.

Jotvingių gimnazijoje buvo stebėta informacinių technologijų pamoka „Skaičiaus skaidymas skaitmenimis“, matematikos pamoka „Eismo dalyviai atranda matematiką“, biologijos pamoka „Energijos virsmai ląstelėje“. Taip pat mokytojams paliko įspūdį šios ugdymo įstaigos aplinka, paprastas mokytojų bei mokinių bendravimas.

,,Šaltinių“ progimnazijos mokytojų kolektyvas pristatė savo mokyklos STEAM veiklas ir virbaliečiams suteikė  galimybę stebėti pradinių klasių lietuvių k. pamoką „Laikraštis“ bei dailės ir technologijų pamoką „Vitaminai ant palangės“.  Taip pat buvo pristatyti STEAM krypties moduliai 5 kl.: modulis „Gamtos mokslai: tyrinėjimai ir eksperimentai“, modulis „Teatras – savivokos erdvė“ bei modulis ,,Konstravimas“. Buvo įsitikinta, kad mokslo ir meno sintezė padeda mokiniams atsipalaiduoti, pajusti atradimo džiaugsmą.

 Apsilankiusieji Dainavos progimnazijoje stebėjo integruotą anglų kalbos ir IT pamoką tema „Micro:bit anglų kalbos pamokoje“, taip pat aplankė matematikos pamoką „Reiškiniai“ bei stebėjo praktinį chemijos darbą „Druskos tirpalo su tam tikra tirpios medžiagos masės dalimi paruošimas“ gamtos mokslų laboratorijoje. Šioje mokykloje pedagogai stebėdami veiklas galėjo pagalvoti, kas jau yra žinoma, išbandyta, o kas nauja ar tobulintina asmeninėje ūgtyje.

Putinų gimnazijos atstovai pristatė verslo ir vadybos  bei Fab Lab (angl. Fabrication Laboratory) užsiėmimus III-IV gimnazijos klasėse.

Dienos veiklas užbaigė Dainavos progimnazijoje UAB ,,Baltic Orbis“ pristatytos LEGO Education veiklos, kurių metu mokytojai tapo konstruktoriais, mechanikais, pradedančiaisiais inžinieriais ir patyrė daug atradimo džiaugsmo.

Po visų veiklų stažuotės dalyviai buvo pakviesti atsipalaiduoti į progimnazijoje įkurtą sensorinį kambarį, kuriame stimuliuojami įvairūs pojūčiai, žmogui padedama nusiraminti, atsipalaiduoti, susikaupti.

Taigi  ši Virbalio pagrindinės mokyklos mokytojų stažuotė Alytaus ugdymo įstaigose – buvo puiki galimybė pamatyti kitų ugdymo įstaigų patirtį, pasisemti naujų idėjų vykdant STEAM ir Kokybės krepšelio veiklas, atrasti, kas gali tikti ir būti naudinga ir savai mokyklai. Smagu, kad Lietuvoje yra ko ir iš ko mokytis.

Lietuvių k. ir literatūros mokytoja I. Kardauskienė