Pažintis su klasika

Virbalio pagrindinės mokyklos 8-10 klasių mokiniai naudodamiesi Kultūros paso programa turėjo galimybę stebėti nuotolinį režisierės G. Tuminaitės 2013 m. pastatytą spektaklį ,,Dėdės ir dėdienės“ pagal to paties pavadinimo Vaižganto apysaką. Šis spektaklis vertas tikro literatūros ir teatro gurmano dėmesio, jis rodytas Sakartvelo (Gruzijos) ir Kinijos žiūrovams. Pagrindinį vaidmenį spektaklyje vaidinanti aktorė Agnė Šataitė 2014 metais pelnė Auksinį scenos kryžių. Daugelis teatro kritikų teigia, kad šis kūrinys – tai lietuviškoji Romeo ir Džuljetos istorija.

Spektaklio transliaciją buvo galima stebėti keletą dienų, o kovo 25 d. vyko tiesioginis nuotolinis susitikimas su spektaklio kūrėjais. Su moksleiviais bendravo ir susitikimą moderavo Vilniaus mažojo teatro literatūrinės dalies vedėja Ramunė Balevičiūtė, kalbėjosi režisierė Gabrielė Tuminaitė ir pagrindinių vaidmenų atlikėjai Agnė Šataitė bei Vainius Sodeika. Buvo pristatyta spektaklio kūrimo istorija, atsakyta į keletą žiūrovų klausimų. Virbalio pagrindinės mokyklos mokinių pateiktus klausimus moderatorė R. Balevičiūtė įvardijo kaip linksmus, o kūrėjai papasakojo apie ritualus prieš spektaklį ir repeticijų metu kylančius nesutarimus.

Tad labai norėtųsi, kad nors daliai mokinių pažintis su klasikiniu Vaižganto kūriniu ,,Dėdės ir dėdienės“ ir pagal jį pastatytu spektakliu ateityje padės geriau suprasti XIX a. lietuvių gyvenimą, jų jausmus ir kasdieninius rūpesčius.

                       Lietuvių k. ir literatūros mokytoja I. Kardauskienė