Tremčiai atminti festivalio „Dainos iš tremties“ dainos vėl skambėjo Varėnoje

Gegužės 24 d. Varėnos Kultūros centre vyko tradicinis, nacionalinis dainų festivalis „Dainos iš tremties“.

Dainų festivalis Varėnoje į Kultūros centro sceną grįžo po 2 metų pertraukos (nevyko dėl karantino). Į renginį susirinko mokiniai su mokytojais iš 15 Lietuvos mokyklų. Renginį atidaręs Varėnos r. savivaldybės meras Algis Kašėta pasidžiaugė, jog dainų festivalis „Dainos iš tremties“ vyksta Varėnoje, Dzūkijoje – krašte, kuris labai susijęs su 1944 – 1953 m. vykusiu partizaniniu  karu. Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos direktorė Milda Padegimaitė kreipdamasi į festivalio dalyvius tarė, „jog per keletą metų, kai Varėnoje vyko festivaliai „Dainos iš tremties“, buvo išdainuoti ne tik jausmai, bet istorijos ir likimai“. Gimnazijos direktorė pakvietė tylos minute pagerbti tremties aukas, kartu pagerbiant žuvusius vykstančiame kare Ukrainoje.

Šių metų renginys vyko gegužės 24 dieną ir jis buvo skirtas prisiminti ir paminėti vieną iš masiškiausių Lietuvos gyventojų trėmimų operacijų „Pavasaris“ (Vesna“), vykusią 1948 metų gegužės 22–23 dienomis. Šio tragiško ir brutalaus įvykio metu buvo ištremta apie 40 tūkstančių žmonių (12 tūkstančių šeimų, iš jų 10 tūkst. vaikų). Tarptautinės komisijos vykdantysis direktorius Ronaldas Račinskas savo kalboje priminė apie 1948 metų tremtis, tardamas, jog neatsitiktinai šiam renginiui buvo parinkta ši diena. „Tuo pačiu, – kalbėjo Ronaldas Račinskas, man, mano šeimai asmeniškai svarbi ši diena, nes tarp 1948 m. gegužės 22 d. tremtinių buvo ir mano tėvo šeima. Mano seneliai taip ir negrįžo iš tremties…“

Tarptautinės komisijos vykdantysis direktorius susirinkusiems perskaitė Lietuvos Respublikos Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės sveikinimą festivalio „Dainos iš tremties“ dalyviams. […]

2022 m. dainų festivalyje dalyvavo iš šių Lietuvos  mokyklų atstovai: Valkininkų gimnazija, Alytaus Adolfo Ramanausko – Vanago , Alytaus Jotvingių ir Alytaus r. Daugų Vlado Mirono gimnazijų, Druskininkų Atgimimo mokyklos ir Druskininkų „Saulės“ pagrindinės mokyklos, Marijampolės Jono Totoraičio progimnazijos, Kauno Jono ir Petro Vileišių mokyklos, Prienų r. Balbieriškio pagrindinės mokyklos ir Prienų r. Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos, Raseinių r. Ariogalos gimnazijos, Trakų r. Onuškio Donato Malinausko gimnazijos, Vilkaviškio r. Virbalio pagrindinės mokyklos, Vilniaus lietuvių namų ir Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos.

Dainų festivalį „Dainos iš tremties“ organizavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kartu su Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos ugdymo centru.

Parengta pagal „Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti”